09.03.2018

RUSYA’DAKİ TÜRK STADI DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

VİDEO WALL TEKNOLOJİSİ STADYUMLARIN YENİ VAZGEÇİLMEZİ OLUYOR

Dünyada ilk olarak, Türk inşaat şirketi ESTA Construction tarafından inşa edilen Krasnodar Stadyumu’nda kullanılan ‘VİDEO WALL’ TEKNOLOJİSİ, STADYUMLARIN YENİ VAZGEÇİLMEZİ OLUYOR. Stadyum ve salonları birer eğlence merkezine dönüştürmek isteyen çok sayıda kulüp, milyar dolarlık projelerini artık ‘Video Wall’ teknolojisine göre şekillendiriyor

Dünya spor endüstrisinin büyüklüğü 100 milyar doları aşarken, spor takımları da bu pastadan aslan payını kapmak için kıyasıya mücadele veriyor. Takımlar yayın gelirleri, lisanslı ürün satışları, sponsorluklar ve seyirci geliri ile büyürken, dünyada birçok takımda statlarını yenileyerek teknolojinin tüm imkanlarını kullanmayı tercih ediyor. Bunun en önemli nedeni ise statların sadece maç anlarında kullanılan bir yer olması değil, artık 7x24 kullanılan ve gelir sağlayan bir mekâna dönüşmesi ile gerçekleşiyor.

LED EKRANLARDA ÜÇ BOYUTLU VİDEO

Bugün stadyumlarına en fazla yatırım yapan spor dalı ise futbol. İngiltere’den Almanya’ya, Fransa’dan Türkiye’ye, Ukrayna’dan Rusya’ya kadar birçok ülkede yeni ve son teknoloji stadyumlar inşa ediyor. Stadyumlarda kullanılan en büyük teknoloji ise “Video Wall” oluyor.
Daha önce işletmelerin gelirlerini arttırma amaçlı kurgulanan ve daha çok, oteller, havaalanları ve genel merkez binalarında kurgulanan bu teknoloji ilk olarak Krasnodar’da stadyumlara taşındı. Bu projenin en önemli yanı ise stadyumun bir Türk şirketi ESTA Construction tarafından inşa edilmesi…

AVRUPA’YA NANTES İLE GELİYOR

Krasnodar Stadyumu’nda kullanılan ‘video wall’ teknolojisiyle; mücadeleler öncesi, sırası ve sonrasında karşılaşmaya ilişkin videolar üç boyutlu ekranlarda gösteriliyor. Şimdi bu teknoloji ABD’den Fransa’ya kadar birçok yeni stadyumda uygulanmaya başlandı.
Krasnodar Arena’da yapılan video wall uygulaması şimdi Fransız Nantes’ın yeni stadı için ve Amerikan Futbol tarihinin en pahalı stadı olacak Oakland Raiders kulübünün Las Vegas’taki yeni stadı için de kurgulanıyor.

NBA SALONLARI DA SIRADA

Dünyada stadyumları en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Amerikan Basketbol Ligi (NBA) için de önümüzdeki dönemde çalışmalar başlayacak. Birçok spor salonunun yenilenmesi gündemde olan NBA’de kullanılması planlanan ilk teknoloji de “Video Wall” olacak. Bu teknolojinin salonlarda eğlence süresini arttıracağı ve taraftarların sadece maç esnasında değil daha çok arenalarda zaman geçirmesi planlanıyor. Uzmanlar ise kulüplerin bu teknoloji ile reklam ve sponsorluk gelirlerini de arttıracağı belirtiliyor.

Sonraki Bülten